Bijtelling grijs kenteken

De laatste tijd krijgen we veel vragen over al dan niet bijtellen voor een auto met grijs kenteken.

Hierbij de toelichting grijs kenteken zoals die momenteel wordt gehanteerd voor auto’s met uitsluitend 2 of 3 zitplaatsen.

Auto’s met een grijs kenteken die gebruikt worden door bouwbedrijven, dakdekkers, duikers, garage-uitrusters, grondwerkers, klusbedrijven, loodgieters, meubelmakers, schilders, schoonmakers, stukadoors, tapijtleggers, e.d.:

Bestelauto uitsluitend geschikt voor goederenvervoer

Als een bestelauto (vrijwel) uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen, dan is de bijtelling 0%. Dit kan zijn omdat er geen ruimte is voor passagiers. Denk daarbij aan een auto die alleen een passagiersstoel heeft en voor de rest geheel gevuld is met gereedschappen. Het kan ook zijn dat de auto te vies is (of een vieze geur heeft) om voor privédoeleinden te gebruiken.

Bij het tot stand komen van deze uitzondering is met name gedacht aan bestelauto’s met slechts één stoel. In mei 2009 besliste de Hoge Raad al dat een heel grote bestelauto van een bloemist, voorzien van specifieke inrichting en met meerdere zitplaatsen, in aanmerking kwam voor deze uitzondering. Ook is er een uitspraak over een grote bestelauto (verlengd en verhoogd, zodat deze niet op normale parkeerplaatsen en in parkeergarages past) van een vloerbedekkinglegger. Ook in die situatie gold het vaste bijtellingspercentage niet, ook al had de auto twee zitplaatsen.

Ook een pechhulpauto viel onder deze uitzonderingsregeling (het betrof een verlengde Volkswagen Transporter), volgens Gerechtshof Leeuwarden d.d. 29 oktober 2010, nr. 10/691, LJN BO3830.